Wczoraj z okazji międzynarodowego dnia czekolady
postanowiłyśmy sobie trochę dogodzić. Jak wiadomo na czekoladowe wypieki
nie trzeba nas długo namawiać ;)
Upiekłyśmy brownies, ale nie mamy wyrzutów sumienia, bo nasze ciasto
czekoladowe ma tylko 85 kcal na porcję. Przepis pochodzi z książki
"Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo". Polecamy gorąco wszystkim
czekoladoholikom, zwłaszcza z dodatkiem lodów waniliowych .
50ml oleju
150g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
50g kakao w proszku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
80g mąki
Przygotowanie:
W dużej misce połącz cukier i olej. Dodaj do nich jajko oraz
wanilię i wymieszaj, aż składniki się połączą. Ostrożnie wsyp kakao
razem z mąką z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie
wymieszaj.
Małą blachę (o wymiarach zbliżonych do 20x20 cm) wysmaruj masłem lub margaryną i wlej do niej masę.
Piecz całość ok 15-20 minut w temperaturze 180˚C. Ciasto będzie gotowe gdy po włożeniu patyczka nadal będą na nim widoczne wilgotne okruszki. Brownies najlepiej smakuje podane z gałką lodów waniliowych.
Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam to ciasto za jego mocno kakaowy smak
i lekko ciągnącą się konsystencję. Z dodatkiem lodów brownie wprost
rozpływa się w ustach. Moja ocena: 9/10.
Julka: Jako miłośniczka czekolady jestem zachwycona tym prostym i szybkim ciastem. Mocno czekoladowe i lekko ciągnące w środku - pyszności!:) Moja ocena: 9/10.
Za takie ciacho dałabym się pokroić!
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam brownies. Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym ukradła kawałeczek, uwielbiam brownie! :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam wczoraj!
OdpowiedzUsuńo mamo, tyle czekolady! :) pychota!
mnie nie trzeba namawiać długo na zjedzenie czegoś czekoladowego mmm wygląda cudnie i pysznie mocno!
OdpowiedzUsuńświetne! i dobrze, że niskokaloryczne jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMniam, koniecznie muszę takie upiec :P Wygląda rewelacyjnie i mega kusząco :)
OdpowiedzUsuńtakiego brownies nie znałam, robiłam z dodatkiem czekolad ale Wasze też wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńŁącze się z Wami w miłości do czekolady ;]
OdpowiedzUsuńŚwietna ta odchudzona wersja, skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCzekolady nigdy dość :D Pychota!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. wydaje się taki wilgotny, "pełny" - uwielbiam takie! :-)
OdpowiedzUsuńKocham <333
OdpowiedzUsuńZa tym tęsknię, ale jutro z moim mężczyzną takie pieczemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo w tym cieście podoba mi się to, że jest ono dość proste do zrobienia ale jego czekoladowy smak jest po prostu nieziemski. Tym bardziej jak zastosuję się do porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to mogę być pewna, że wyjdzie perfekcyjnie. W końcu brownie chyba każdy z nas lubi.
OdpowiedzUsuńTak, ja np. bardzo lubię brownie :). Podaję je też często moim gościom, wraz z kawą. Ostatnio nawet nabyłam nowy komplet sztućców do przygotowywania wypieków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce, z użyciem których ciasto wychodzi jeszcze smaczniejsze :).
Usuń